Alleghany County, NC County Office Building Renovation

Alleghany County, NC County Office Building Renovation


This exterior renovation to correct earthquake damage that occurred in 2020. At a magnitude of 5.1, the Aug. 9, 2020, quake with its epicenter near Sparta, NC was the strongest in the state for more than a century.  Alleghany County’s County Office Building suffered unrepairable damage to a wood framed addition added to the building in the 1970’s.  The original 1955 building withstood the earthquake remarkably well.  RND was hired to design the new façade after removal of the damaged addition.

This facility houses three services. First, Alleghany In Motion, (AIM) which is the public transportation system for Alleghany County. Next, NC Cooperative Extension Office. This office partners with communities to deliver education and technology that enrich the lives, land and economy of North Carolinians. Lastly, Soil & Water Conservation Departments. The Alleghany Soil and Water Conservation District (SWCD) is a governmental subdivision of the State of North Carolina, charged with the responsibility of promoting soil and water conservation and establishing conservation programs in the District.

The new façade employs Zinc panels both horizontally and vertically that mimics agricultural barns found all along the mountain roads in Alleghany County. The two distinct colors of the zinc façade were chosen to reflect the reddish color of a sunset over the mountains and the grey outline of mountains seen in the distance from Sparta’s high elevation and surrounding mountains.  Simulated stone foundations were implemented to limit the weight of the addition as the site sits atop uncompacted fill from the original construction that contributed to the earthquake damage. The site was designed to welcome visitors as well as provide seating for the summer street festivals that Sparta hosts regularly.

  • Sparta, NC

  • Completed in 2023

  • Alleghany County, North Carolina

OUR WORK

BEFORE PHOTOS:

NC State Veterans Home – Salisbury, Renovation and Addition

NC State Veterans Home – Salisbury, Renovation and Addition

Built in the 1950s, the Salisbury State Veterans Home began its life as a hospital and was converted in the 1980s to a 99-bed Veterans Home which had not been renovated since.  RND worked closely with the MilVets and the home’s management company to plan for a 20-phase renovation that would still keep the facility fully operational.  Renovations included new finishes throughout, replacement of all casework and nurse’s stations, complete fire alarm replacement, security upgrades, lighting replacement in corridors and common areas, and new furniture.

Exterior upgrades included renovations to the main entrance for ADA upgrades and storm water management and a newly landscaped courtyard.

A new 2,800 SF Event Space and Winter Garden were built that included an outdoor garden within the perimeter.

The project began construction right at the beginning of the pandemic in 2020.  RND was sincerely fortunate to work with open-minded, flexible partners in construction, design, and the owner and were able to devise a way to continue working in this occupied building at a time that was fraught with challenges to keep COVID from spreading through the greatest at-risk community.  We are very proud of the work we did in this facility at that trying time.

Contractor:  C.T. Wilson, Durham


  • Durham, NC

  • Completed in 2021

  • 64,000 SF twenty-phase live renovation and 2,800 SF addition

  • NC State Military and Veterans Affairs

OUR WORK

BEFORE PHOTOS:

Chapel Hill OBGYN Clinic

Chapel Hill OBGYN Clinic Renovation

The Chapel Hill Obstetrics and Gynecology practice has served women in the Triangle area for more than 40 years. Their staff of certified physicians and certified nurse midwives care for patients at all stages of life with a commitment to uncompromised excellence.

RND was hired to reflect the practice’s world-class services through a comprehensive renovation of their existing medical facility. Our team performed a variety of architectural upgrades including the demolition and construction of new walls, re-working of the ceilings, and the design and construction of new casework for nurse stations and exam rooms. In addition, a number of MEP system improvements were completed as well as extensive finish and furniture upgrades.

  • Chapel Hill, NC

  • Completed in 2020

  • 19,000 SF

our work

BEFORE PHOTOS:

Chapel Hill Bible Church

Chapel Hill Bible Church Renovation and Addition

This project involved a comprehensive renovation of the existing Chapel Hill Bible Church facility, as well as the design and construction of a beautiful new chapel and two-story education and administrative wing.

The original building was constructed in 2002. Our team provided interior finish upgrades and minor improvements for the existing lobby, classrooms, and kitchen, The new chapel was designed with an emphasis on function and aesthetics. Working closely with Thorburn Associates, our team designed a high-performance space featuring integrated A/V design, a large stage, and a unique acoustic wood ceiling. The project also involved the construction of a new lobby and social gathering area, family and guest check-in stations, administrative offices, youth performance spaces, seminar rooms, and recreational areas.

  • Chapel Hill, NC

  • Completed in 2019

  • 80,000 SF

OUR WORK

Durham County Judicial Annex Renovation

Durham County Judicial Annex Renovation

In renovation of this prominent County facility, RND led a multi-disciplinary team in the successful renovation of the first and second floors. The project scope involved architectural upgrades to the lobby and entry, an elevator replacement, water heater replacement, roof replacement, and new finishes, furniture, signage, and graphics.

This project was LEED Certified and involved a number of sustainable design solutions. In order to avoid putting the old roof in a landfill, we integrated the old material with new innovate phase change insulation material and reflective roof membrane. This will greatly reduced the energy required to heat and cool the building for the next 30 years. In addition, we re-oriented the circulation corridors to create bright, daylit corridors with views that connect occupants to the historic downtown Durham. Furniture and finishes were selected for low-emiitance and durability, and glare was greatly reduced by adding innovative ceramic film to the existing glazing.

  • Durham, NC

  • Completed in 2020

  • 25,100 SF

  • Durham County

our work

Durham City Hall

Durham City Hall Renovation

In this large, multi-phased project, our teams provided extensive interior and exterior renovation design and construction services.

Leaking facade panels were replaced with a new metal clad rain screen. First floor walls were elevated, revealing a colonnade and brick plazas that engage pedestrians at the street level. A canopy with new modern signage was introduced, which features bronze vertical fins that pronounce the main entry. In addition, new hardscaping, landscaping, and green spaces were incorporated to provide employees and visitors with access points to the outdoors.

This project won the 2015 People’s Choice Durham Golden Leaf Award and the Adaptive Re-Use Durham Golden Leaf Award.

RND understands what customer service means. Working with RND on a large scale, in-place renovation, they have been flexible and creative. RND understands the budget constraints of a municipality and explores creative, cost-effective solutions to issues.
Doreen Sanfelici, AIA
Senior Project Manager
  • Durham, NC

  • Completed in 2015

  • 172,000 SF

  • City of Durham

  • People’s Choice Award (Durham Golden Leaf) & Adaptive Re-Use Award (Durham Golden Leaf)

OUR WORK

BEFORE PHOTOS:

Elon West & Virginia Hall

Elon West & Virginia Hall Renovation

The West and Virginia Residence Halls are historic campus buildings located at the heart of Elon University. RND upgraded, repaired, and transformed the facility’s interior to better serve the growing student population.

Included within the project scope were extensive building code and accessibility upgrades, interior finish upgrades and repairs, MEP system upgrades, and exterior window replacements. In addition, our team renovated 20,000 square feet of resident suites, faculty apartments, and common areas.

  • Elon, NC

  • Completed in 2017

  • 36,000 SF

  • Elon University

our work

BEFORE PHOTOS:

Duke Eye Care Center

Duke Eye Care Center Fit-Up

The Duke Eye Care Center aspired to expand their department onto the fourth floor of the Hudson Building. In response, our design team transformed the vacant shell space into a bright and efficient office environment.

A circulation loop unites common gathering and kitchenette spaces with the private offices and administrative workstations. The result is a collaborative work environment with subtle gradations between public and private spaces.

  • Durham, NC

  • Completed in 2014

  • 36,000 SF

  • Duke Regional Hospital

our work

BEFORE PHOTOS:

Duke Office of Legal Counsel

Duke Office of Legal Counsel

One of this project’s main goals was to enhance the existing building’s structure and architecture elements while accommodating new offices and conference room space. To accomplish this, our design team integrated elegant curtain walls, rich finishes, and exposed ceiling details. In addition, we introduced a stair connector between the first and second floors. This addition transformed the workflow of the space and significantly increased the Legal Counsel department’s efficiency.

  • Durham, NC

  • Completed in 2015

  • 23,000 SF

  • Duke University

our work

BEFORE PHOTOS:

Elon Powell & Gray Hall Renovation

Elon Powell & Gray Renovations

Powell Hall is part of Elon’s historic central quad and is home to the Office of the President, the Interactive Media master’s program, and other academic offices and classrooms. Gray Pavilion is nearby historic campus building home to the political science faculty offices.

In this renovation, our team provided architectural and interior finish upgrades to Powell Hall and Gray Pavilion to increase their classroom and office capacities. The second floor of Powell Hall was re-configured to create a large classroom, conference space, and series of administrative offices. The scope of work at Gray Pavilion involved the transformation of the ground floor polling center into a large modern classroom, engagement center, and administrative offices.

 

  • Elon, NC

  • Completed in 2019

  • 4,500 SF

  • Elon University

OUR WORK
BEFORE PHOTOS :

Privacy Settings
We use cookies to enhance your experience while using our website. If you are using our Services via a browser you can restrict, block or remove cookies through your web browser settings. We also use content and scripts from third parties that may use tracking technologies. You can selectively provide your consent below to allow such third party embeds. For complete information about the cookies we use, data we collect and how we process them, please check our Privacy Policy
Youtube
Consent to display content from - Youtube
Vimeo
Consent to display content from - Vimeo
Google Maps
Consent to display content from - Google